”Det är en sektskola”

Tuff kritik mot Plymouthskola

Ledningen för det religiösa samfundet Plymouthbröderna anklagas nu bland annat för att censurera undervisningen vid den omdiskuterade friskolan i Långaryd.

Den hårda kritiken kommer nu inifrån, från en av skolans egna lärare. Anders Widén arbetade på skolan i höstas men efter att han lämnat sin tjänst går han nu ut offentligt och kritiserar skolans ledning.

- Det är en sektskola. Man får associationer till de amerikanska religiösa extrema sekter som i sämsta fall leder till kollektiva självmord, det säger Anders Widén.

I höstas startade undervisningen i Plymouthbrödernas omdebatterade skola i Långaryd. En av dom nya lärarna på Laboraskolan var Anders Widén. Men redan innan den första terminen var slut tvingades Anders bort från skolan av ledningen, utan någon direkt förklaring, enligt honom själv.

Under den här korta tiden på skolan hade han sett hur den öppna atmosfär som skolan utgav sig för att stå för var något helt annat inom skolans väggar. Anders märkte hur ledningen för Laboraskolan försökte styra och censurera undervisningen i den gammaltestamentliga riktning som Plymouthbröderna tror på.

- Man godkänner inte sex och samlevnad, internetanvändning och godkänner väldigt få läromedel, säger han.

I skolans egna regler talas det om jämställdhet och vikten av att främja elevernas förmåga att göra personliga stälbningstaganden. Men enligt Anders Widén är verkligheten en annan - de kvinnliga eleverna uppmuntrades till att bli hemmafruar istället för att studera, och censurerandet av undervisningen ger inte eleverna möjlighet att välja själva.

Fredrik Lidbeck är koordinator på Laboraskolan AB, och när Nyheterna ringer upp honom vill han inte svara på frågor direkt.

- Faxa frågorna så faxar jag svaren, jag är inte intresserad av att ställa upp i radio, säger han.

Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".