Hett bråk om uppvärmning

En rättslig tvist mellan Värnamo kommun och husägaren Janko Bozicevic har nu efter mer än två år gått upp till Miljööverdomstolen.

Bråket handlar om vilken värmekälla som Janko ska ha i sitt hus.

Själv vill han sätta in en bergvärmepump men det säger kommunen nej till, eftersom man vill att Janko ska ansluta sig till fjärrvärmenätet istället.

- Jag tycker det är tråkigt. Jag har haft rätt i två tidigare instanser och kommunen överklagar ändå, säger Janko, och fortsätter:

- Det känns som att det blivit en prestigegrej.

Att själv få välja värmekälla för sitt hyreshus eller villa är inte alls en självklarhet.

Det har Janko Bozicevic i Värnamo fått uppleva. Han har ett mindre hyreshus som han för två år sedan ville byta olja mot bergvärme i.

Det gillade inte kommunen som krävde att han skulle ansluta sig till fjärrvärmenätet, vilket Bozicevic inte ville. Han menade att han har full rätt att välja vad han vill ha för värmekälla.

Efter att ärendet bollats mellan länsstyrelsen och miljödomstolen ett par år beslöt till slut domstolen att kommunen inte kan förbjuda Boziecevic att installera en bergvärmepump.

Men kommunen ger sig inte där utan drar ärendet till högre instans för att få ett prejudiccerande fall om vad som menas med bästa möjliga teknik enligt miljöbalken.

Dieter Wagner är ordförande i Miljö- och stadsbyggnadsnämnden i Värnamo.

- Vi vill ha ett beslut från högsta instans om hur synen på bästa möjliga teknik egentligen ska tolkas.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista