LÄNET

Företagare på dubbla stolar

Samtidigt som en företagare i vårdbranschen driver en entreprenad åt landstinget, har samme företagare nu anlitats som konsult av landstinget för att utreda hur fler verksamheter ska läggas ut på privata företag.

En privat företagare som har en entreprenad vid landstinget, ska vara med och utreda fler entreprenader.

Ett trovärdighetsproblem och helt orimligt att sitta på dubbla stolar på det här sättet, tycker Marcus Eskdahl, socialdemokratisk ledamot i landstingsstyrelsen.

- Det är väldigt svårt att ha en sådan person som finns på båda sidorna, säger Marcus Eskdahl.

Den borgerliga landstingsledningen vill lägga ut mer av landstingets verksamheter på entreprenad. För att utreda hur det ska gå till har man satsat nästan en miljon kronor och anlitat Göran Sigblad som konsult för 800 kronor i timman.

Problemet, menar kritikerna, är att Göran Sigblad i dag är vd för företaget Team Ortopedteknik som idag driver den ortopedtekniska verksamheten åt landstinget på entreprenad.

Han sitter dessutom som ordförande i det ortopedtekniska branschrådet som naturligtvis vill att landstingen lägger ut så mycket som möjligt på deras medlemmar.

Det kan av andra konkurrenter uppfattas som att företagaren får en gräddfil in i landstinget och opartiskheten när företagare får uppdrag av landstinget ifrågasätts. Upphandlingar kan komma att överklagas och det kan kosta landstinget både tid och pengar.

Dessutom pågår nu en upphandling just på det ortopedtekniska området där Team ortopedteknik är med och slåss för att behålla kontraktet.

Moderaten Håkan Jansson, ordförande i landstingets tekniska delegation med ansvar för upphandlingar, ser inga problem med att en företagare med uppdrag för landstinget utreder landstingets entreprenader.

- Vi vill öppna upp för mångfald och för alternativ och då tycker jag det är bra när vi får en person med kännedom över hur klimatet fungerar mellan näringsliv och offentlig sektor.

Oppositionen inom landstinget ska nu följa upp frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista