Företaget betalar privata inköp

Det är vanligt att småföretagare döljer privata inköp på firman med hjälp av felskrivna fakturor. Tv-apparater och möbler som egentligen är privata skrivs istället upp som kontorsmaterial och verktyg.

Det här visar en granskning som Skattverket har gjort och i den region som Jönköpings län tillhör har 32 företag nu polisanmälts, berättar Carl-Gustav Fhager, handläggare på Skatteverket i Jönköping

Uppfinningsrikedomen bland företagare att dölja privata inköp på firman med hjälp av felskrivna fakturor, ökar. Enligt en kontroll som skatteverket har gjort i regionen där Jönköping, Östergötland och Gotland ingår, har 32 företag, både säljare och köpare, polisanmälts för att ha lurat staten på skatt. För både säljare och köpare blir på detta sätt brottslingar, säljaren utför ett osann intygande och köparen brukande av osann urkund, som det heter. Dessutom får de betala in skatten plus straffavgift.

Så här går det till.

Företagaren kanske köper en säng eller en platt-tv som är till för hemmet. Men på fakturan ber han säljaren skriva något annat, till exempel kontorsmöbler eller verktyg, för att det ska se ut som om grejerna är till företaget. På så sätt kan momsen lyftas och företaget betalar, trots att grejerna är för privat bruk. Skattverkets granskning visar att det rör sig om köp från enstaka cd-skivor till exklusiva båtar, det blir mycket pengar som företagen lurar staten på, berättar Carl-Gustav Fhager på skatteverkets kontor i Jönköping.

Skatteverket vill inte avslöja vilka företag som fastnat i kontrollen men här finns allt från enmansföretagaren till en av de stora elektronikkedjorna, enligt Carl-Gustav Fhager.

Skattekontrollen fortsätter nu och skatteverket hoppas på en attitydförändring hos företagarna

Vad säger företagen själva då? Ja, undersökningen slår väl inte ned som en bomb hos företagarnas riksorganisation i länet, Frida Boklund som är regionchef där, tror mer det handlar om tjänster och gentjänster i branschen än medvetet skattefusk

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista