länsstyrelsen

Akuta åtgärder mot torkan

Den senaste tidens torka har gjort att länsstyrelsen beordrat om skogsbrandsbevakning i länet med flyg. Nu vädjar man också till skogsbolagen att ställa skogsmaskinerna och överväger även ett bevattningsförbund i hela länet. Och inget regn är i sikte.

Det råder eldningsförbud eftersom brandrisken är mycket stor i skog och mark. Det kritiska läget gör att skogsbrandflyget nu lyfter flera gånger varje dag, säger Anders Björk som är brandflygsansvarig i länet.

- Varje dag lyfter vi så länge det är mycket hög brandrisk. Så i stort sett har vi tre flyg uppe samtidigt, säger Anders Björk.

På Höglandets räddningstjänstförbund är man beredd på det värsta och man uppmanar folk att vara försiktiga.

- Eftersom det är totalt eldningsförbud så ska man överhuvudtaget inte göra upp någon eld ute, säger Tommy Fors, insatsledare på Höglandets räddningstjänstförbund.

- Det vi kan göra är att se över materialet så vi har allt framme, säger Tommy Fors.

Enligt beredskapsdirektör Kurt Lindberg på länsstyrelsen, överväger man just nu ett bevattningsförbud i hela länet eftersom grundvattennivåerna är så låga.

Man kommer också att vädja till skogsbolagen att köra sina skogsmaskiner bara i yttersta nödfall eftersom arbetet i skogen kan starta skogsbränder.

Anna Eriksson
anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista