bo slår larm

Sommarlov svår tid för många skolbarn

Sommarlovet kan för många barn innebära att det nu väntar en svår tid och nu slår Barnombudsmannen Lena Nyberg larm:
- Så fort som Sverige går på semester är skyddsnäten mycket sämre, säger hon.

- Många barn hamnar i en svår situation i familjer där det finns missbruk, misshandel eller andra sociala problem som gör att problemet inte har mönjligheten att ha de trygga rutiner och strukturer som finns när skolan är i igång, sa Lena Nyberg till Nyheterna under sitt besök i Jönköping på måndagen.

- Det finns barn som tycker att sommarlovet är oerhört jobbigt, för då måste man befinna sig hemma i en familj som inte fungerar.

Även ekonomin spelar in, menar barnombudsmannen Lena Nyberg, i många familjer har man t ex inte råd med semester.

- Dessvärre så är det så att skyddsnäten som samhället byggs upp bara fungerar bra när terminerna är igång och skolan finns. På sommaren måste andra ta sitt ansvar, till exempel grannar eller andra i barnets närhet.

Dalviks fritidsgård i Jönköping har extraöppet i sommar och här märker man tydligt av att alla barn och ungdomar inte har samma möjligheter till exempel att resa.

- När man prata runt lite så märker man att det skiljer mtycket från familj till familj. En del barn har inte pengar till resor, säger fritidsledare Linda Damgren.

Tomas Bader
news.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista