Samarbete ska sätta stopp för mc-döden

Nu ska antalet motorcyklister som dör på länets vägar ned och trenden med allt fler döda i mc-olyckor ska vändas. Det här är en viktig fråga för Vägverket och därför jobbar man nu tillsammans med organisationer, företag och mc-klubbar mot mc-döden.

– Jag tror mc-frågorna kommer vara mer och mer i fokus, eftersom antalet mc-förare som dör i trafiken ökar, det säger Jörgen Persson på Vägverket som leder samarbetet.

Alla i samarbetet tittar på hur man ska arbeta i den egna organisationen för att öka säkerheten för mc-förarna, för det ökade antalet döda är något som oroar alla inblandade i samarbetet. Och för Vägverkets del handlar det om att öka säkerheten på vägarna.

– Vi ska ta reda på vilka vägar mc-förarna åker på och förbättra säkerheten där.

Polisen i Jönköping är också med i samarbetet och man kommer att öka övervakningen av kända och populära mc-vägar i länet. Man kommer också att öka fartkontrollerna mot mc-trafiken, för just de som åker alldeles för fort är den största riskgruppen. Det säger Peter Karlsson, som är ställföreträdande chef på polisens trafikavdelning i Jönköping.

Men det är inte bara unga män på racingmaskiner som är i riskzonen. Många som ger sig ut på vägarna är helt enkelt inte vana. Även om man i länet arbetar hårt med att få ner dödssiffrorna så finns det en del man själv kan göra första gången man tar ut cykeln på våren.
– Det viktigaste är att man tar sig tid till en gedigen vårutbildning, säger Peter Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista