länet

Kommunala jobb i farozonen

Över 100 kommunala jobb inom länet är nu i farozonen, enligt en ny rapport.

På grund av övertalighet planerar  flera kommuner att säga upp personal, främst inom grundskolan.

Bland annat friskolornas intåg på marknaden gör att många kommunala skolor nu tvingas säga upp anställda.

Det är arbetsförmedlingen som i en ny prognos har talat med länets tretton kommuner. Nio av dessa uppger att det finns en övertalighet inom grundskolan. Och i takt med att friskolorna fortsätter växa och knyta elever till sig, så kommer det behövas allt färre anställda inom de kommunala skolorna.

- Trots att sysselsättningen ökar så gör kommunerna bedömningen att det inte finns utrymme att gå upp till de behov de egentligen har, säger Håkan Gustafsson, som är chef för arbetsförmedlingen i Jönköping.

I arbetsförmedlingens framtidsprognos har de privata företagen en betydligt större optimism inför framtiden än den offentliga sektorn. Och Håkan Gustafsson på arbetsförmedlingen tror att den här typen av uppsägningar är en del i ett systemskifte på arbetsmarknaden. Det offentliga krymper, när de privata alternativen växer.

- Det anger en riktning att den offentliga verksamheten inte ökar sin verksamhet utan snarare en risk att antalet sysselsatta minskar, säger Håkan Gustafsson.

Han menar att man ser det inom vården där mycket läggs ut på entreprenad, t ex kök, restaurang och städ.

Reporter Martin Eriksson
 martin.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".