sjukvården

Aktiva barnmorskor har minskat antalet förlossningsskador på Ryhov

Kvinnor som föder barn i Jönköpings sjukvårdsområde löper minst risk i landet att drabbas av svåra skador i underlivet.

Och att det är färre skador här än på andra håll beror på ett aktivt arbete av barnmorskorna.

– Och man är tacksam för varje kvinna som slipper en skada, säger Carin Boij, som är barnmorska.

Det handlar om så kallade sfinkterskador - det är när det bildas bristningar vid ändtarmens slutmuskel under förlossningen. Det här ger många gånger kroniska besvär för de kvinnor som drabbas.

Carin Boij har mött kvinnor som berättar att de har haft svårt att kunna motionera som vanligt på grund av besvären och att det varit svårt att komma igång med sexlivet igen, ibland har det tagit upp till ett halvår extra eller mer, just på grund av besvären.

1999 var det över 50 kvinnor varje år som drabbades av skador på ändtarmen vid förlossningen. Nu är det mindre än 20 kvinnor som drabbas. Det innebär 1,3 procent av alla dem som föder på Ryhov. I genomsnitt på landets sjukhus är det över fyra procent av kvinnorna som drabbas av skadan.

Sedan några år tillbaka har barnmorskorna jobbat medvetet för att minska skadorna och det handlar om att med händerna skydda kvinnans underliv och hålla emot just när barnet ska ut så att det inte går för fort - en aktivare roll för barnmorskan så som det var för tjugo år sedan, säger Carin Boij.

Och ett par av de mammor som fött barn i Jönköping har märkt av att barnmorskan hjälpte till mycket:

– De sa till exempel att det var barnmorskans jobb att se till att man inte gick sönder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista