Brist på svenska julskinkor

Med drygt sex månader kvar till jul så verkar det som att den svenska julskinkan kommer att bli extra dyr, detta varnar nu flera grisbönder om.

En brist på svenska grisar är att vänta efter höjda priser på grismaten är förklaringen, berättar Rune Ljungdahl från Bogla mellan Tenhult och Jönköping som nu väljer att sluta som grisbonde.

Ska du ha en svensk skinka på julbordet om ett halvår kommer du att få betala för den. Priset på fläskköttet har inte följt efter den dubbleringen på priset för grismaten, berättar Rune Ljungdahl

Enligt Magnus Karlsson, som är ordförande för Jönköpings läns Grisproducenter så kommer det här att innebära en brist på grisar och fläskkött till hösten eftersom många valde att slakta också suggorna när matpriset höjdes, istället för att inseminera dem så fler grisar kom till.

Priset till de svenska bönderna måste upp med flera kronor per kilo fläskkött, något som kommer att märkas bland de svenska skinkorna till jul, enligt grisbonden Rune Ljungdahl

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista