nationaldagen

Svårt veta varför och var det firas

Just nu pågår förberedelser till firande av nationaldagen runt om i länet, men för många saknas det information om varför man firar. Framför allt gäller det personer med annan bakgrund.

- Många, som jag, känner inte till historien bakom den här dagen. Det handlar inte om att man ska fira, vad man ska äta, vad man ska dricka. Jag tror man, jag brukar säga det till mina barn, att man ska uppskatta de människorna som har skaffat den här friheten och den här dagen säger Helen Rakipour från Bankeryd.

Kunskapen att det är 1809 års författning som firas idag är bristfällig bland många. Istället är det andra saker som finns på agendan för dagen.

- Jag har tänkt fira den på stranden, eftersom det är så fint väder. Det står mycket om firande i tidningen, men inte hur man firar den säger Karin Danling.

Utdelning av fanor, övandes i körer och andra typer av mer eller mindre traditionella firanden förbereds. I exempelvis Rådhusparken i centrala Jönköping står barnen i fokus, berättar Marie Alonso från Kulturskolan.

- Förutom det traditionella firandet så är det en aktivitetsdag för hela familjen med mycket aktiviteter från scenen. Det kommer vara musik, sång och dans och bara framfört av ungdomar.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Nationaldagen

Sveriges officiella nationaldag (sedan 1983) är 6 juni, årsdagen för Gustav Vasas val till Sveriges konung 1523 och för antagandet av 1809 års författning (1974 års regeringsform antogs också 6 juni).
Dessförinnan var 6 juni inofficiell nationaldag i egenskap av Svenska flaggans dag (instiftad 1916).
Från och med 2005 är 6 juni helgdag i Sverige.
Källa: Nationalencyklopedin)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista