Nydala

Munkarna tillbaka i Nydala - men bara i tre månader

Igår skrevs historia i Nydala i Värnamo kommun. Efter 479 år, när Gustav Vasa och reformationen fördrev dem, så kom munkarna tillbaks till Nydala.

Även om det är samma klosterorden, cistercienserna, så är det inte franska munkar som på 1100-talet utan vietnamesiska munkar som kommit till Nydala.

Och glädjen är stor över munkarnas ankomst berättar Vinh Vu från Värnamo.
-Jag har längtat efter munkarna, det har bara funnits en i hela landet som kunnat predika för oss tidigare, säger han.
Runt 500 katolska vietnameser bor bara i Östbo-Västbo. Var tionde gnosjöbo har till exempel sitt ursprung i Vietnam.

Det var så mycket folk som samlats till den historiska välkomstgudstjänsten i Nydala kyrka, att många fick sitta i klosterträdgården och lyssna till gudstjänsten via högtalare.

De tre munkarna, fader Simon, fader Bendecit och fader Johannes Baptista, från Vietnam kan dock inte stanna mer än som längst till augusti i sitt nya kloster i Nydala. Det beror på att de än så länge enbart fått turistvisum.

De måste återvända till Vietnamn för att därifrån söka uppehållstillstånd i Sverige, berättar kommunfullmäktiges kristdemokratiske ordförande Christer Fjordevik som var med och välkomnade munkarna.

-Det som har komplicerat det hela är diskussionen kring vem som är deras arbetsgivare. Men det är löst nu.
-Katolska biskopsämbetet i Stockholm är arbetsgivare och de placerar munkarna i Nydala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista