Eksjö

Hästar ställer upp till minne av husarer

Över 20 ryttare på hästar - uppställda som för strid. Den synen möter besökare på Ränneslätt i Eksjö idag. Ryttarna tillhör föreningen Smålands Husarer som har till uppgift att bevara minnet av husarregementet som las ner 1927. En förening som fyller 80 år i år.

– Smålands husarer är ju en stor del av Sveriges historia, säger ordföranden Rolf Berggren.

Hans morfars far heter Ivar och var indelt soldat nummer 33 i Smålands husarregemente i början av 1900-talet. Nu är barnbarnsbarnet Rolf Berggren ordförande för föreningen som har till uppgift att bevara kamratskap och traditioner som fanns bland Smålands husarer.

Och den här dagen står Rolf och blickar ut över militärövningsområdet Ränneslätt i Eksjö och föreningens största verksamhet; träningar och uppvisningar till häst.

Och precis som som riktiga husarerna så ställer dom här ekipagen upp och tar sig fram i olika formationer som skulle fungera i strid.
– Man rider nära varandra, nästan knän mot knän och håller reda på kamraterna och om någon faller i strid ska det finnas ett ekipage bakom för att fylla luckan.

I helgen firas dom årliga husardagarna - och det lite extra - för föreningen fyller 80 år i år, värt att fira, tycker Rolf Berggren.
– Det är en av de äldsta och största föreningarna som bevarar militära traditioner.

Och att föreningen håller liv i de gamla traditionerna är uppskattat säger en av dagens åskådare Gun Carlson.
– Jag tycker det är en fin tradition att bevara det gamla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista