JÖNKÖPING

Brandrisk i radhus kontrolleras

I sommar så inventeras samtliga radhus i Jönköpings kommun. Det är Räddningstjänsten som kontrollerar brandsäkerheten, för att sedan kunna ge radhusägarna råd om förbättringar.

Efter storbränderna i Borlänge och Falkenberg i veckan som gick så hoppas Räddningstjänsten att brandrisken tas på allvar. 

I fredags dog två människor när en kraftig brand förstörde en hel radhuslänga i Borlänge och i lördags kväll totalförstördes 14 lägenheter när en en hel radhuslänga brann ned i Falkenberg.

En av de allra största riskerna är om vinden inte är uppdelad i sektioner utan att elden kan sprida sig horisontellt i utrymmet och sen ner i varje bostad.

Det finns omkring 100 bostadsområden med radhus i Jönköpings kommun och för att hitta vilka längor som har dålig brandsäkerhet och sedan upplysa radhusägarna om hur den kan bli bättre, så gör räddningstjänsten nu i sommar en inventering.

Även Räddningsverket arbetar nu för att öka säkerheten i radhus. Räddningsverket ska träffa Boverket för att diskutera skärpt lagstiftning och bättre kontroller av radhus.

Jessica Sonelius

jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista