LÄNET

Hedersvåld i alla delar av länet

Problemet med hedersvåld finns i ALLA delar av länet. Det visar en enkät som Sveriges Radio har gjort hos landets socialtjänster. I de flesta kommuner finns fall där flickor lever under dödshot eller tvingas bo på hemlig adress, visar vår granskning.

En av dem som lever gömd är en 19-årig kvinna som valt att kalla sig Susanne. Hon lever med dödshot hängande över sig, gömd någonstans i länet sedan hon flytt undan sin familj.

- De letar efter mig för att de vill döda mig, säger hon till nyheterna.

Hon berättar att hon blivit inlåst och misshandlad flera gånger.

Susanne lever gömd, någonstans i Jönköpings län sedan drygt två år tillbaka. Hon lever under ett ständigt dödshot från sin familj, säger hon, sedan hon valt att fly hemifrån. Familjen letar fortfarande aktivt efter henne.

Susanne är ett av de offer för hedersvåld där kvinnor tvingas in i en hård kontroll från sin familj, ofta en starkt religiös familj med tydligt patriarkat. En kultur där familjen har rätt att straffa kvinnan om hon inte följer reglerna. Det kallas för hedersvåld eller hot om hedersvåld med syfte att behålla familjens heder. En kultur som tillåter att kvinnan dödas om hon bryter reglerna.

Susanne fick bara vara hemma eller i skolan. Familjen kontrollerade allt hon gjorde och när hon skulle giftas bort med sin kusin hemlandet, ja då flydde hon.

Hon tvingades ofta skolka från skolan för att få träffa sina vänner och när familjen upptäckte det misshandlades hon.

Problemet med hedersvåld är inte bara ett storstadsproblem, visar en enkät som Sveriegs radio har gjort och som 260 kommuner svarat på. 75 procent av kommunerna uppger att de stött på hedersvåld i kommunen. En siffra som stämmer in även i Jönköpnigs län, där 6 av 8 kommuner som vi kontrollerat, haft ett eller flera fall.

Det finns över hela länet, från Värnamoområdet, Vätterbygden och på höglandet.

Fyra kommuner uppger också att de tvingats tvångsomjhänderta barn på grund av hedersvåld och fem att de ordnat skyddat boende.

Peter Jernberg och Anna Eriksson

i samarbete med Sveriges Radios reporternätverk.

peter.jernberg@sr.se

anna.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista