Länet

Problemet med hedersvåld ökar

Det vittnar flera kvinnojourer om som Nyheterna har talat med. Många av de kvinnor och flickor som utsätts för våld eller hot med hedersmotiv av sin familj vänder sig till kvinnojourerna i länet.

Kvinnojouren i Nässjö får hjälpa fler och fler utsätta kvinnor, berättar Marie Ahlstedt som jobbar där.

Som nyheterna berättade om i morse finns problemen med hedersvåld i alla delar av länet, enligt en enkät som Sveriges Radio har gjort. Det är inte bara ett storstadsproblem. I sex av åtta kommuner i länet finns fall av hedersvåld.

Och kvinnojourerna i länet får allt oftare samtal och besök av flickor och kvinnor som utsatts för hedersvåld, alltså hot eller våld från sin familj där kulturen säger att kvinnorna ska agera och uppträda på ett visst sätt. Det handlar också om kvinnor som flyr undan tvångsgifte i hemlandet.

Bara i Nässjö och Jönköping har kvinnojourerna fått hjälpa över tio kvinnor senaste året.

Kvinnojourerna som vi talat med tror att ökningen av samtal som gäller hedersvåld kommer att fortsätta öka, mycket eftersom problematiken fått mycket uppmärksamhet men också för att fler och fler kvinnor väljer att fly.

Och i de flesta fall är det bara skyddat boende som hjälper.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista