Energibranschen skriker efter kompetent arbetskraft

Inom 10 år kommer över en tredjedel av personalen bytas ut pga. ålder och för att möta efterfrågan hålls en utbildning i Eksjö för att vidareutbilda ingenjörer till arbetsledare och beredare inom energibranschen.
En utbildning som garanterar jobb, berättar Torbjörn Nilsson från Tranås som går ut i höst.

De 14 som går utbildningen i Eksjö är redan utbildade ingenjörer från södra Sverige, som nu ger sig in i energibranschen som arbetsledare och beredare, något som branschen verkligen skriker efter. Utbildningen är en specialbeställd så kallas uppdragsutbildning på 40 veckor betald av arbetsförmedlingen.

På utbildningen får ingenjörerna jobba i nära kontakt med de stora energibolagen, Eon, Fortum och Vattenfall för att omvandla elläran de lärt sig i skolbänken till praktiskt kunnande ute på fältet, det är det som gör utbildningen unik, ofta så får bolagen själva lära upp montörer till att efter några år kunna arbeta som arbetsledare, berättar Torgny Eriksson på Svensk energi.

Om tio år måste energibranschen ha bytt ut en tredjedel av sin personal pga. den höga åldern som finns bland montörer, arbetsledare och beredare i idag något som är ordentligt svårt att få tag på.

Och efterfrågan märks på hur många som får jobb efter utbildningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista