Förstudie om Götalandsbanan

Den planerade snabbtågsbanan mellan Stockholm och Göteborg över Jönköping,den så kallade Götalandsbanan, har tagit ytterligare ett steg framåt.

Banverket har nu beslutat att starta en förstudie kring sträckan mellan Borås och Linköping, ett besked som välkomnas av Anders Gustafsson, vice ordförande i regionförbundet i Jönköpings län.

Just nu är det vind i seglen för Götalandsbanans förespråkare.  Efter många års lobbyarbete har snabbtågsbanan plötsligt fått en officiell status, och beskedet om att banverket tillsammans med berörda regioner är beredda att lägga ner 15 miljoner på en förstudie betyder att planeringsarbetet kan ta ett stort steg framåt.

Redan tidigare har liknande arbete startats för sträckorna Göteborg - Borås c - Stockholm - Linköping, men nu ska hela sträckan alltså bindas ihop.

I studien ska bland annat tänka korridorer för den nya banan läggas och man ska också se var i städerna den ska läggas vilket påverkar det omdiskuterade stationsdebatten i Jönköping.

Men trots dagens framgång så är det många år kvar till n tänkt byggstart och några löften om kanske 100 miljarder bygget beräknas kosta finns ännu inte lovade från regeringen. Frågan är då, om det inte bra blir en pappersprodukt?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista