Kommuner saknar rutiner för att möta hedersvåld

Trots att problemen med hedersvåld finns i alla delar av länet, och att många kvinnojourer upplever att det ökar, saknar de flesta kommuner handlingsplaner för hur man ska möta de utsatta kvinnorna och flickorna.

Det visar en enkät som Sveriges radio har gjort.

- I en sådan här situation kan läget vara akut och då måste den personen snabbt få stöd och hjälp i sitt agerande, säger Margareta Johansson som är socialkonsulent på länsstyrelsen.

Trots att problematiken med hedersvåld finns över hela länet, har de flesta kommuner inga rutiner eller handlingsplaner för att hantera de här problemen.

De kvinnor eller flickor som utsätts för det riskerar att inte få tillräckligt med hjälp eller att dom missas helt.

Enligt Sveriges Radios enkät om hedersvåld, uppger tre av fyra kommuner i länet att personalen inom socialförvaltningen saknar utbildning kring de här frågorna och bara två av sju kommuner har handlingsplaner.

Bilden förstärks av en ännu inte publicerad undersökning som länsstyrelsen har gjort som visar att bara ett fåtal kommuner har rutiner kring de här frågorna och nu måste man bli bättre på de här frågornam, tycker socialkonsulent Margareta Johansson

- Man bör öka kunskapen om hur man ska upptäcka den här problematiken, säger hon.

En av de kommuner som inte har rutiner eller handlingsplaner kring hedersvåld är Vetlanda kommun, och trots att hedersvåld nu diskuterats en längre tid, så har man inte hunnit med än, säger Cecilia Clausson, tf socialchef i Vetlanda.

- Det är en fråga som vi inte börjat arbeta med, säger hon.

Borde ni inte gjort det?

- Givetvis borde man gjort det men det är någonting vi har fått lägga på framtiden, säger Cecilia Clausson.

Inte heller Tranås har några rutiner för hedersvåld, men här tycker socialchefen Lasse Qvist att man borde få bättre stöd av länsstyrelsen iställlet för att skriva handlingsplaner.

- Jag tycker Länsstyrelsen kan hjälpa oss utveckla handlingsplaner och inte bara kräva utan hjälpa oss, säger Lasse Qvist.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista