Politiker tiger om snabbtågslinje

Trots att Banverket nyligen uttalat sig positivt om Europabanan, en ny snabbtågslinje mellan Stockholm och Helsingborg via Jönköping, så nämns den här banan överhuvudtaget inte i den nya utvecklingsplan som politikerna klubbat för länet.

Orsaken är att länets kommuner är splittrade i frågan och en gammal överrenskommelse om att inte diskutera banan gäller fortfarande.

- Det är svagt, det är en viktig grej för Jönköpings län, det är faktiskt det län som tjänar mest på Europakorridorsystemet av alla län,  säger Gunnar Sibbmark, vd för lobbgyorganisationen Europakorridoren.

För första gången har politikerna i länets kommuner enats om hur Jönköpings län ska utvecklas och bli mer konkurrenskrafrigt. Det handlar om att få hit fler invånare och göra länet attraktivt. Visionerna har samlats i ett regionalt utvecklingsprogram.

Men när vi läser igenom den nära hundra sidor tjocka planen, står inte Europabanan nämnd med ett enda ord, trots långa avsnitt om hur viktiga kommunikationerna är och om järnvägens betydelse för miljön.

Orsaken är att länets kommuner inte är eniga i frågan. Förslaget är att banan ska gå utmed E4:an och då tycker höglandskommunerna att de hamnar vid sidan om. De vill istället att man satsar på södra stambanan. Särskilt Nässjö kommun har protesterat kraftigt och sett Europakorridoren som en konkurrent.

Bråket resulterade i den så kallade Mullsjööverrenskommelsen som togs för några år sedan där kommunerna kom överrens att inte ta upp europabanan på bordet igen och sedan dess har det legat en våt filt över den infekterade debatten om snabbtåget.

Följden blir nu att det är banverket, SJ, näringsliv och andra som driver frågan, medans det är knäpp tyst från länet, något som Gunnar Sibbmark på Europakorridoren tycker är synd.

- Jag förstår att dom vill hålla länet enigt men det är synd att dom låter besluten komma uppifrån och inte från ett underifrånperspektiv, säger han.

Göran Lindell är ordförande för regionförbundet, som ägs och drivs av länets kommuner och landstinget.

Han erkäner att man inte är överrens om europakorridoren men är inte beredd att köra över motståndarna i dagsläget

- Den frågan har inneboende sprängkraft som behöver lösas upp och vi behöver diskutera frågan i länet, säger han.

Dom som kämoar för en europabana tycker nu att regionsförbundet borde enas i den här frågan och det snabbt.

- Ju bättre vi kan enas desto fortare går det, säger Gunnar Sibbmark.

Reporter Peter Jernberg
 peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista