EU-krav på sponsorskylt i skolmatsalar

EU ställer nu krav på att de skolor som tar emot ekonomiskt stöd för mjölk, grädde och smör, nu ska sätta upp en affisch för att informera elever och lärare om vem som är med och betalar.

Från och med i höst ska sponsorskylten sitta uppe i matsalens entre.

- Det ska vara en A3-plansch med en liten text längst upp att EU-kommissionen är med och medfinansierar mjölken i skolan, säger Åsa Lannard-Öberg på Jordbruksverket.

Totalt rör det sig om över en tredjedel av landets förskolor och skolor, alltså ca 12 000 som får stöd av EU för servering av mejeriprodukter och som från och med augusti ska ha satt upp en informationsaffisch i entren till matsalen för att informera att Eu är med och subvetionerar ca en fjärdedel av vad mjölken kostar, för att skolungdomarna ska kunna dricka mjölk till maten.

Förra året rörde det sig om 80 miljoner kronor i sponsorpengar som EU betalade för mejeriprodukter i svenska skolor.

Men Jordbruksverket har varit skeptisk till kampanjen, berättar Åsa Lannard-Öberg.

- Vi tyckte man kunde göra det på ett annat sätt, muntligt till exempel, på föräldramöten men det ville inte kommissionen gå med på. Sedan fanns det från andra myndigheters håll åsikter om att inte göra reklam till barn.

Men Eu-kommisionens krav står fast, först ville Eu-kommisionen att varje mjölkförpackning som var med betalade skulle märkas med information, men det fick de inte igenom.

Men att åka omkring i varje skola och kontrollera om de satt upp någon sponsorskylt från Eu-kommisionen kommer inte Åsa Lannard-Öberg att hinna med .

- Det är klart att det är obligatoriskt att den ska sitta upp men det finns inte några direkt uttalade sanktioner kopplade till det, säger hon.

Reporter Jimmy Karlsson
 jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista