Habo

Vården håller inte måttet - vårdföretag får mindre betalt

Habo kommun har valt att hålla inne med en del av månadsbetalningen till vårdföretaget Carema.

Diskussionerna mellan kommunen och vårdföretaget har pågått efter att kommunen konstaterat att Carema inte hållt den höga kvalitet som de lovat vid upphandlingen av entrepenaden.
-Vi följer bara avtalet, som säger att vi kan göra så här om företaget inte håller den kvalitet vi kommit överens om, säger Ingrid Bäfman, chef på socialförvaltningen i Habo.
Enligt Habo kommun handlar det om till exempel lägre kvalitet på sociala aktiviteter och städning än vad vårdföretaget Carema uppgav att de skulle ha när de slöt avtal med kommunen.

Men Carema, som driver äldreomsorg i 51 lägenheter i kommunen håller inte med om kommunens kritik. De anser att de hållit den kvalitet de lovat och att kommunen har ändrat sina kvalitetskrav under tiden.

Men nu har alltså Habo kommun beslutat att hålla inne 400 000 kr i betalningen för omvården som i vanliga fall ligger på 1,4 miljoner kronor i månaden.

Ett nytt möte ska hållas nästa vecka och förhoppningen är att man ska kunna lösa konflikten då, berättar Ingrid Bäfman.
-Vi hoppas att vi ska komma överens. Det är ju för vårdtagarnas skull vi gör det.

-På sikt påverkar kvaliteten vårdtagarna, men det har inga omedelbara konsekvenser i det här skedet, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista