Broaryd

Arvid får inte flytta till sin fru - Kammarrätten upphäver domen

90-årige Arvid Andersson får inte flytta in på samma vårdboende som sin hustru Ingar i Broaryd. Det har nu Kammarrätten slagit fast i en dom och ger därmed Gislaveds kommun rätt i det omdiskuterade fallet.

Fallet Arvid har fått en enorm uppmärksamhet efter att nyheterna berättade om hur Arvids hustru som han varit gift med i 63 år nu skulle in på vårdboende, men att han inte fick följa med.
Beslutet har väckt starka reaktioner och till och med lett till hot mot enskilda politiker. Kommunen ansåg helt enkelt att Arvid inte var tillräckligt dålig för att enligt reglerna få det enkelrum intill hustruns som han begärde. P

aret har erbjudits ett gemensamt boende på ett äldreboende i Smålandsstenar en bit bort, men Arvid tackade nej eftersom han ville stanna i Broaryd.

Då har kommunen hävdat att där inte finns den typen av gemensamt boende, och ett singelrum intill anses han inte ha rätt till eftersom han fortfarande är så pass pigg.

Beslutet överklagdes till länsrätten som gav Arvid Andersson rätt med motiveringen att det ändå kunde finnas psykologiska och sociala skäl att säga ja till att de båda makarna skull få bo íhop. För att ge dem en skälig levadsnivå som det kallas, borde de enligt Länsrätten få fortsätta bo ihop
Men nu går kammarätten alltså emot länsrätten och upphäver beslutet. Enligt Kammrrätten är alltså Arvid Andersson fortfarande så pass pigg att han klarar sig i sitt hem med viss hjälp, och kommunen har därmed ingen skyldighet att ge honom en plats på vårdboendet Lugnet, intill hans hustru.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista