Skolverket granskar

"G" i betyg för Jönköpings skolor

Skolverket ger goda betyg till den pedagogiska verksamheten vid skolor och förskolor i Jönköping i den inspektionsrapport som presenterades idag. Men verksamheten har också en rad brister.

Det konstaterar undervisningsrådet på skolverket, Peter Ekborg.
-Kommunen måste bättre koll på sina resultat och på processerna, och om insatta åtgärder ger önskat resultat, säger han.
I skolverkets stora inspektion bland samtliga skolor i Jönköpings kommun har man undersökt tre områden; kunskaper, normer och värden, liksom ledning och kvalitetsarbete.
Förskoleverksamheten, skolledningen och rektorer får goda resultat, kunskapsnivån i skolorna i Jönköpings kommun ligger omkring eller något under riksgenomsnittet.

Men brister finns alltså enligt rapporten. Förutom kritiken mot kommunens uppföljning av elevernas kunskapsresultat i de tidiga åren i skolan, får kommunen också anmärkningar på kunskapsskillnadena mellan skolorna, berättar Peter Ekborg.
-Vi kan se att det finns en ganska stor skillnad i kunskapsresultat på de betygssättande grundskolorna. Kommunen måste arbeta för en ökad likvärdighet. Oberoende vilken skola man går på, ska alla elever kunna nå målen, säger han.

Och trots att det finns besparingshot för skolorna  i Jönköpings kommun, är det just uppföljning man måste prioritera, enligt Ann-Marie Grennhag, moderat orförande i skol och barnomsorgsnämnden.

-Det måste ju vara prioritet nummer ett.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista