socialnämndens ordförande:

"Makarna Andersson erbjöds alternativ"

- Gislaveds kommun har hela tiden erbjudit alternativ där makarna Andersson får bo tillsammans.

Det säger nu socialnämndens ordförande sedan kammarrätten gett kommunen rätt i det uppmärksammade fallet med Arvid och hans hustru.

På onsdagen kom ju kammarättens beslut i fallet Arvid, där man slog fast att kommunen gjorde rätt när man inte gav 90-åriga Arvid plats i samma vårdboende som hans hustru, eftersom han var för pigg och därmed skulle paret skiljas åt efter 63 års äktenskap.

Men, alternativen har hela tiden funnits som gett paret möjlighet att fortsätta bo ihop, säger socialnämndens ordförande Bengt Pettersson (c).

- Vi har givit dom erbjudandet att få ett gemensamt boende, till exempel en serviceklägenhet, men det är dom som ansöker som väljer vad de vill ansöka om och de har valt att ansöka om var sin vårdbostad, säger Bengt Pettersson.

Enligt Bengt Pettersson har alltså Gislaveds kommun erbjudit det åldriga paret flera alternativ för att dom skall kunna fortsätta bo tillsammans. Men just på det särskilda vårdboendet i Broaryd går det inte att Arvid kan få ett eget rum intill hustrun eftersom han själv inte har tillräckligt stora vårdbehov för den typen av boende. Det är just det alternativet Arvid själv velat ha.

Kommunens tidigare besked att inte låta båda makarna bo tillsammans på vårdhemmet i Broaryd har väckt mycket upprörda känslor och enskilda politiker har utsatts för hot.

Bengt Pettersson själv hävdar att bilden varit ensidig på grund av att liknande ärenden innebär ett stort mått av sekretess.

- Vi ska ta hänsyn till personlig integritet. Jag hoppas verkligen att vi ska få en lösning som innebär att de får bo tillsammans i fortsättningen. Våra erbjudanden kvarstår.

Men Arvid Andersson själv är besviken över kammarättens dom och tänker överklaga.

- Dom tar inte hänsyn till personen. Jag går till regeringen med det. Jag ska fortsätta kämpa, säger Arvid Andersson till Nyheterna.

Kjell Ahlkvist
kjell.ahlkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista