var tredje utan pengar

LO-medlemmar utan semesterresa

Enligt en undersökning gjord av Statistiska centralbyrån på uppdrag av fackförbundet LO, så har var tredje medlem i LO inte har råd att åka bort under ledigheten, något som i största mån drabbar ensamstående föräldrar och deras barn. Något som skolans personal märker av, säger Agneta Carlkvist som jobbar på Sandagymnasiet i Huskvarna.

- Det finns de som inte kan skicka iväg sina ungar till Rosenlundsbadet. Dom kan inte göra någonting, sådan är verkligheten både för ensamstående och par, säger Agneta Carlkvist.

det är ekonomin som sätter stopp, när barnen måste äta hemma istället för i skolan eller på förskolan, och när pressen på föräldrarna blir stor på att aktivera sig själva så räcker inte plånboken till.

Och hela är en fråga om löner, enligt Sonnie Knutling chef på LO:s regionkontor i Jönköping.

- Lönen är avgörande och våra medlemmar har genomsnittligt lägre lön. Många har också deltidsjobb, säger Sonnie Knutling.

För att fler ska kunna ha chansen att åka iväg på sin semester eller överhuvudtaget ha råd att ta ut den i ledighet så är det mer i lön som gäller enligt Agneta Carlkvist.

- Det finns de som inte ens har råd att köpa glass till sina barn på semestern.

Jimmy Carlsson
jimmy.carlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista