misstänkt svartsjukedrama slutade i mordförsök

Försökte mörda - nu ställs han inför rätta

Idag startade rättegången mot den man i 30-årsåldern som är misstänkt för att ha försökt mörda ett kusinpar i centrala Värnamo för fem år sedan.

Mannen ska ha skjutit den ene kusinen i benet och ryggen.

- Det här har skett på offentlig plats i de centrala delarna av stan, och det är givetvis allvarligt, säger vice chefsåklagare Stefan Edwardsson.

Enligt åtalet försökte den åtalade mannen alltså mörda kusinparet genom att avlossa minst fyra skott med en pistol. Det här skedde under en natt i juni för fem år sedan. Motivet till skottlossningen kan ha varit svartsjuka. Den man som skadades allvarligast av skotten har nämligen haft en kärleksaffär med den åtalades flickvän sedan tidigare.

När den åtalade mannen idag klev in i Jönköpings Tingsrätt var han iklädd en vit skjorta, jeans och vita gymnastikskor.

Den av kusinerna som träffades av två skott på parkeringen vid Pilgatan under den där natten för fem år sedan följer däremot rättegången i ett separat rum vid sidan av salen. Han fick allvarliga skador efter händelsen och är rädd för att möta den misstänkte idag.

- Jag förstår att han inte vill möta den person som tillfogat honom livshotande skador, säger Stefan Edwardson.

Enligt den misstänktes försvarare, Kjell-Åke Lundin, handlar skottlossningen om självförsvar.

- Det är ingen tvekan om att min klient har skjutit, men han hävdar att han gjort det i självförsvar när han blev angripen med en kniv.

Vid genomsökningarna av brottsplatsen påträffades också en kniv med den skottskadade mannens blod på.

Att det har tagit fem år innan den misstänkte mannen har kunnat ställas inför rätta beror på att han och hans flickvän flydde till Belgrad i Serbien samma natt som skottlossningen ägde rum. Enligt advokat Kjell-Åke Lundin har mannen nu självmant utlämnat sig till Sverige eftersom han sett sig tvingad att återvända hit på grund av att han dödshotats i Serbien.

- Han tycker själv att han är oskyldig, men eftersom personer på Balkan lejt mördare för att döda honom på grund av den här händelsen i Värnamo ville han nu återvända.

Om tingsrätten går på åklagarens linje - att den misstänkte försökt att mörda de båda kusinerna - väntar ett långt fängelsestraff och utvisning från Sverige, berättar Stefan Edwardson.

- Det handlar om ett långt fängelsestraff, men vi får se vad rätten kommer fram till när vi avslutat rättegången på måndag.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista