Gammalt dödsfall kan vara mord

Ett flera år gammalt dödsfall i Åseda söder om Vetlanda kan ha varit ett mord.

Tidigare har polisen avskrivit brottsmistankarna kring den 45-årige mannens död, men nya uppgifter pekar nu på att det kan ha varit ett mord.

En man som tidigare åtalats misstänkt för mordet på lantbrukaren Arne Salomonsson i Båraryd, pekas nu ut för att även ligga bakom dödsfallet i Åseda.

Åsedabon hittades död av privatpersoner utanför ett hyreshus i centrala Åseda den 16 oktober 2003.

Enligt den utredning som polisen gjorde av dödsfallet hade han varit på fest hos en granne i hyreshuset och han var kraftigt berusad när han gick därifrån.

Och bedömningen var att han ramlat och slagit sig så illa att han sedan dött av sina skador.

Obduktionsprotokollet visade inte heller på något som tydde på ett brott, enligt polisen, och dödsfallet avskrevs som en olyckshändelse.

- När den förra utredningen gjordes hade vi inga misstankar om brott, men nu får vi jobba med de här uppgifterna, säger Robert Loeffel, informationsansvarig på Kronobergspolisen.

Men nu har det alltså kommit fram uppgifter som pekar ut en 27-årig litauisk man som mördare.

Han och en jämnårig landsman åtalades i veckan för ett uppmärksammat mord på lantbrukaren Arne Salomonsson i Båraryd utanför Gislaved 2004.

Och det är under den utredningen som 27-åringens kumpan avslöjat att männen var med på festen i Åseda.

Enligt honom har 27-åringen puttat åsedabon utför en trappa i hyreshuset när han var på vag att lämna festen, och det ska vara i samband med det fallet som han fick så svåra skador att han senare avled.

En förundersökning har inletts men vilken substans det finns i uppgifterna är fortfarande oklart.

De två männen har nu också hamnat i en konflikt med varandra under utredningen av mordet i Båraryd.

Lennart Ernstsson
lennart.ernstsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista