Avgångar för Krösatåget ställs in eftersom Merresor inte får tag på lokförare. (foto: Scanpix)
kollektivtrafik

Lokförarbrist drabbar pendlare

Brist på lokförare ställer till det för många av de som reser med Krösatåget mellan Jönköping och Värnamo.

De som jobbar kontorstid brukar ta 16:15- tåget hem, men den turen har tagits bort under sommaren och det irriterar många resenärer.

- Vi har öppet till klockan fyra och då funkar det inte, jag får åka 16:50 och är hemma 17:30. Det känns lite bittert. Tågen är ju till för oss och inte för de som kör dem, säger Ulrika Svenningsson från Skillingaryd. Hon jobbar på ett försäkringsbolag i Jönköping och har inte en chans att hinna med ett tidigare tåg.

För kollegan Lena Nork från Bratteborg blir det ännu sämre. 16:50-tåget stannar inte på hennes hållplats.

- Då får jag åka hem klockan halv sju på kvällen och det vill man helst inte göra på sommaren när man slutar klockan fyra.

Lena säger att hon tar tåget för miljöns skull idag, men nu tvingas hon ta bilen under sommarveckorna.

- Man blir besviken, jag förstår inte resonemanget överhuvudtaget.

Länstrafiken har den senaste tiden fått flera klagomål, berättar Tomas Adelöv som är trafikplanerare.

- Det är vår operatör, Merresor, som har brist på lokförare. Då är det några turer som vi normalt inte brukar ställa in som de har behövt ställa in nu under sommaren.

Tomas Adelöv är medveten om att det blir kännbart att ta bort just 16:15-turen, men det är då som det är svårast att få fram lokförare eftersom så många tåg är igång samtidigt i landet.

- Vi måste se till att operatören får utbildade förare så att  detta inte upprepas nästa sommaren. Den här sommaren kan vi inte göra något säger Tomas Adelöv.

Anna-Karin Front
anna-karin.front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".