1 av 2
Pekdatorn ska bli ett hjälpmedel för att hitta patienter i riskzonen (foto: Jessica Sonelius)
2 av 2
Anne Wilderoth, folkhälsoplanerarna på Höglandet. (foto: Jessica Sonelius, SR)
höglandet

Riskbrukare ska hittas med pekdator

Landstinget tar nu till nya metoder för att få ner alkoholkonsumtionen bland länets invånare.

Pekdatorer i väntrummen och dryckesdagböcker på sjukhusavdelningarna är två konkreta hjälpmedel som ska hjälpa till att visa vilka patienter som är så kallade riskbrukare.

- Vi letar inte efter missbrukare, utan det här är steget innan - riskbrukare. Det är risk för egna hälsan, olycksfallsrisk, relationsproblem och även en risk för att det kan påverka sovvanor eller blodtrycket säger Anne Wilderoth som är en folkhälsoplanerarna på Höglandet.

Dricker du mer än en och en halv flaska vin i veckan som kvinna, eller mer än elva starköl eller motsvarande som man - då är du en riskbrukare och alkoholen hotar din sömn, ditt blodtryck, ditt humör och andra delar av din hälsa. Men istället för att ta till tabletter mot de här problemen kan det räcka med att dra ner på alkoholen. Det budskapet vill landstinget föra fram.

Nu tar landstinget alltså till nya metoder för att hitta riskbrukare. Vårdcentralerna i Eksjö, Nässjö, Bodafors och Nässjö är först ut i länet med att ha en pekdator i väntrummet där patienterna kan testa sina alkholvanor, antingen på eget initiativ eller framförallt på ordination från vårdpersonal. Inne på Höglandssjukhuset placeras det just nu ut så kallade dryckesdagböcker på avdelningar och mottagningar där patienter kan fylla i hur mycket de dricker på en vecka, för att sedan se se om de ligger i riskzonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".