Karin Andersson från Skatteverket informerar unga på Dreamhack i Jönköping. Foto: Jenny Almlöf/SR
Dreamhack

Världens största datafestival invigd igen

I dag startar den stora datafestivalen Dreamhacks sommarupplaga på mässområdet Elmia i Jönköping. Att många unga dataintresserade samlas på ett ställe har nu även börjat intressera myndigheterna. Skatteverket är för första gången på plats för att få unga att göra rätt för sig när de bedriver verksamhet på Internet.

Det handlar om allt från företag som generar vinster till spelvinster på online-spel som ska redovisas och betalas skatt för. Men detta missar många unga.

- Vi vet att många ungdomar är aktiva på internet och då vill vi möta dom så tidigt som möjligt. De kanske har en liten verksamhet som kan utvecklas till något större och då är det bra att de lär sig betala skatt från början, säger Karin Andersson i Skatteverkets monter på mässan.

Runt tio tusen besökare väntas till Dreamhacks sommarupplaga och redan 40 timmar innan starten i morse hade unga köat utanför för att få en bra plats.

Utanför och omkring området var det stora trafikproblem under lördagen, då även Vätternrundan och en traktormässa  hölls i samma område. Det var stundtals långa köer i området, på riksväg 31 in mot Elmia och vid påfarterna till och från E4.

Runt 10 000 besökare väntas till Elmia och inne på området finns 6 000 dataplatser.

I vintras besökte närmare 15 000 personer festivalen och nätverket på 10 455 datorer var världsrekord.

Dreamhack pågår dygnet runt med start i dag lördag till och med måndag.

Jenny Almlöf
jenny.almlof@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".