Stensjön

14 äldre evakuerade i brand

14 äldre fick evakueras i en brand på Nömmebergs vårdhem i Stensjön i Nässjö kommun på lördagskvällen och dom har ännu inte kunnat flytta tillbaka.

Branden började vid sjutiden i personaldelen som är ihopbyggd med vårddelen och tämligen omgående beslutade man om evakueringen. Totalt bor 50 personer på vårdhemmet, men ingen skadades.

Vid midnatt var branden under kontroll och är nu släckt. Ingen kom till skada men den äldre personalbyggnaden fick omfattande skador.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det mellan första och andra våningen, både på in- och utsidan, men det finns enligt räddningstjänsten ingenting just nu som tyder på att branden är anlagd. Brandorsaken är dock inte fastställd.

Risken att branden skulle sprida sig även till vårdavdelningen där totalt 50 äldre bor, var stor, berättar Thomas Ljunggren, brandingenjör på Höglandet.

- Ett tag var vi väldigt oroliga att branden skulle sprida sig in till vårdavdelningen och då evakuerade vi dom till en annan del i byggnaden. Evakueringen fungerade bra. Dom äldre tyckte det var spännande och ovanligt men personalen skötte det bra.

De 14 evakuerade får bo provisoriskt i andra delar av vårdbyggnaden ännu någon natt.

Personaldelen fick omfattande brand- och vattenskador, medan den del av vårdavdelningen som berördes fick lättare rökskador som ska saneras i dag, söndag.

Den äldre personaldelen är ihopbyggd med den nyare vårdbyggnaden, varför risken för spridning var stor.

Branden var på söndagsmorgonen helt släckt och räddningstjänsten är på plats för bevakning.

Totalt 35 brandmän från sex styrkor deltog i släckningsarbetet.

Polisen ska senare under dagen göra en teknisk undersökning för att kunna fastställa brandorsaken.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".