LÄNET

Stora mängder sömnpiller trots biverkningar

Nästan alla patienter som har fördoserad medicinering mot sömnproblem, har sömnpillren på stående ordinering, trots att det beroendeframkallande. Det visar en granskning som landstingets informationsläkare, Sven-Olof Lindahl har gjort.

Trots att patienter kan bli beroende, att medicinen kan ge biverkningar och trots att medicinen tappar effekt efter bara några veckor, så skrivs de ut fortlöpande av landstingets läkare.

Det visar en granskning som landstingets informationsläkare Sven-Olof Lindahl har gjort. Det här kan göra patienter sjukare, det kan göra att de blir beroende av medicinen och även ge allvarliga biverkningar och det är sjukvården som leder dom in i detta.

- Det är sorgligt att man hjälper till med att skapa ett beroende som är mycket svårt att bli av med, säger Sven-Olof Lindahl.

Av de som hade den vanliga verktabletten Alvedon, hade 85 procent den fortlöpande, trots att Alvedon tappar i effekt efter bara några veckor och Alvedon är inte någon oskyldig tablett utan biverkningar.

- Det är inget oskyldigt preparat och tillsammans med andra läkemedel har Alvedon effekter som inte är önskvärda.

Problematiken gäller inte bara Alvedon. Av dom patienter som har sömntabletter med bensodiazepiner, hade hela 92 procent det fortlöpande, trots att det bara ska användas vid tillfälliga sömnproblem. Det borde vara noll procent, tycker Sven-Olof Lindahl eftersom det bara ska ges tillfälligt.

Sven Olof Lindahl säger att det handlar om slentrian och förskrivningskulturer hos läkarna, men också om läkemedelsbolagens effektiva marknadsföring.

Det här kostar både samhället och patienterna stora pengar. Varje år köper landstinget Alvedon för fem miljoner och sömnpiller för 3,4 miljoner.

Sedan det här nu blivit känt ska Sven-Olof Lindahl dra igång en kampanj för att vända utvecklingen.

- Tillsammans med landstingets apotekare ska vi gå ut och informera, säger Sven-Olof Lindahl.

Peter Jernberg
peter.jernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".