Resistenta bakterier ökar

Så kallade resistenta bakterier, som är motståndskraftiga mot antibiotika sprider sig snabbare än väntat i landet. Och bland experterna fins en oro för ökningen.
Här i Jönköpings län upptäcks runt fem fall varje år. Men smittskyddsläkaren Kurt Lantorp säger till nyheterna att ökningen delvis kan bero på att fler prover tas. De senaste månaderna är det famför allt en hudbakterie som heter MRSA som ökat, hittills i år har smittskyddsinstitutet noterat 354 MRSA-fall och det är 27 fler än hela förra året, enligt uppgifter i Svenska Dagbladet. Det är sjukvården som är den stora smittkällan. En annan orsak är att kontakterna med utlandet ökar, där problemet är betydligt större än här. Men Kurt Lantorp tycker inte att människor ska vara oroliga. För en patient som drabbas betyder det i allmänhet hittills bara att det finns färre typer av antibiotika att välja på i behandlingen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista