1 av 2
Lena Sjöman fick, år efter år, starka läkemedel utskrivna. (foto: Mikael Olofsson/SR)
2 av 2
foto: Scanpix
pillerberoendet

Frisk efer 17 år med piller

Läkemedel, som lugnande medicin, skrivs ofta ut alldeles i onödan, som vi tidigare berättat om. En av de som själv drabbats av en övermedicinering är Lena Sjöman i Bottnaryd.

I många år skrev läkarna ut lugnande medicin till henne, medicin som inte gav någon önskad effekt.

- Jag fick mer ångest, mer oro och jag fick sömnproblem som gjorde att jag fick sömntabletter också. Då fick jag starkare dos, tills jag nådde maxdos.

I 17 år fick Lena Sjöman den lugnande medicinen Xanor som tillhör gruppen Bensodiazepiner. Medicinen verkar dämpande på det centrala nervsystemet och är narkotikaklassat. Trots att Xanor är ett kortverkande preparat fick Lena medicinen kontinuerligt år efter år och blev beroende av den. Själv tror hon att läkarnas benägenhet att väldigt snabbt skriva ut medicin handlar om ekonomi.

- Det kostar mindre att skriva ut medicin än vad det kostar att låta oss gå till psykolog och prata säger Lena.

- När det gäller den här typen av läkemedel tror jag det finns en överskrivning och den vore det bra om man kunde göra någonting åt säger Olof Blix som är överläkare på psykiatriska kliniken på länssjukhuset Ryhov.

att ekonomi kan spela in i de här besluten, det är något som Olof Blix delvis håller med om.

- Det är också så att läkemedelsindustrin är en ganska stark agerare på marknaden och de har ju tidigare bearbetat den medicinska professionen med sina argument och självklart är det bra att få folk beroende, om man ska vara lite cynisk fortsätter Blix.

I sex år har Lena Sjöman varit utan sin medicin och hävdar bestämt att hon mår mycket bättre nu, att sex år utan medicin har gjort mer nytta än 17 år med.

- Absolut, tveklöst ja.

Läs tidigare:

Mikael Olofsson
mikael.olofsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".