Länet

Värme och torka gynnar knotten

De små och irriterande knotten har ställt till det för många som valt att spendera försommarkvällarna ute. Det är värmen har gjort att de små blodsugarna har frodats, det säger Jens Mattson som arbetar som informatör på Länsstyrelsens naturavdelning.

- Knotten har fått en väldigt bra vår och försommar eftersom det har varit så varmt och då trivs de extra bra. De behöver inte de här vattenmängderna som mygg gör när de ska kläckas, det säger Jens Mattson på Länsstyrelsen.

Den varma, sköna och torra försommaren och våren har gjort att många har fått sina kvällar - förstörda - av svärmar med knott.

De små blodsugarna, som faktiskt inte har något att sticka med, utan istället skär upp ett litet snitt i huden och suger blod, kan i stora svärmar vara skälet till att många väljer att stanna inne.

- Å andra sidan har blomningsperioden på många växter som insekterna är beroende av, varit väldigt intensiv och gått över väldigt snabbt. Många växter har torkat ut snabbt och det slår undan födan för insekter. Så det är väldigt komplicerade system i naturen. Man vill gärna se att allt har gynnats av värmen men så enkelt är det inte, säger Jens Mattsson.

Men den extrema torkan och det varma vädret, kanske har gjort knottsäsongen något kortare än tidigare, enligt Jens Mattson.

Jimmy Karlsson
jimmy.karlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".