Foto: Sandra Göök /Scanpix/
Länet

Bäst på diabetesvård

Landstinget i Jönköpings län är bäst i landet på diabetesvård, det visar färsk statistik från Nationella diabetesregistret som presenterades idag men, uppgifterna överraskar chefen för diabetesmottagningen i Jönköping, överläkaren Anders Jönsson.

Landstinget i Jönköpings län håller sig i framkant när det gäller vården av diabetespatienter jämfört med övriga landsting i Sverige där mer än hälften inte når sina behandlingsmål.

Nationella diabetesregistret som tittar på vuxna diabetespatienter har jämfört bland annat hur landstingen når målen när det gäller väntetider, hur långtidssockret ligger, blodtrycket, äggvita i urinen.

Diabetiker kan ju också få komplikationer med sina fötter och då har man också mätt tillgång till fotmottagning och landstinget i Jönköpings län är alltså bäst i landet.

Men läkaren Anders Jönsson menar att anledningen till det är enkel, man har helt enkelt ett gott samarbete mellan sjukvårdsområdena och så är läkarna bra på att delegera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".