Vetlanda

Inget gehör i Länsrätten

De Vetlandabor som överklagat kommunens beslut om att lägga ner två äldreboenden, Mogärde och Dalbo, för att istället bli seniorboenden, får inget gehör i Länsrätten.

Beslutet är nämligen inte taget formellt, imorgon har kommunfullmäktige sammanträde.

Och Länsrätten menar att den information som gått ut till de gamla på äldreboendet och deras anhöriga inte kan överklagas för den informationsskrivelsen ska ses mer som en förberedande åtgärd.

Vård- och omsorgsnämndens beslut att omvandla Mogärde och Dalbo till seniorboenden har överklagats till länsrätten. Länsrätten avslår nu yrkandet om inhibition av nämndens beslut.

Länsrätten säger att det är sannolikt att vård- och omsorgsnämnden har överskridit sin befogenhet, men med hänsyn till att beslutet inte kommer att verkställas förrän kommunfullmäktige har fattat beslut i ärendet, avslås yrkandet om att skjuta upp verkställigheten. För att länsrätten ska skjuta upp verkställandet av ett beslut (meddela inhibition) krävs att beslutet åsamkar ett allmänt eller enskilt intresse beaktansvärd skada.

Enligt länsrättens bedömning är den informationsskrivelse som skickades till boende och anhöriga att betrakta som en förberedande åtgärd och är därför inte ett beslut som kan överklagas enligt 10 kap 8 § Kommunallagen. Länsrätten avvisar därför yrkandet om inhibition.

Kommunfullmäktige sammanträder onsdagen den 18 juni 2008.

– En ny skrivelse som ersätter den tidigare kommer att skickas ut till berörda efter kommunfullmäktiges beslut, meddelar vård- och omsorgschef Ola Götesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".