Mullsjö

Anhöriga oroar sig för privatiseringen i äldreomsorgen

Mullsjö kommuns planer på att privatisera äldreomsorgen i kommunen har fått flera anställda att säga upp sig. Anhöriga och äldre reagerar nu på att vården inte längre fungerar som den ska.

Margaretha Elfving har sin mamma på Björkgårdens äldreboende i Mullsjö. Hon menar att det händer saker som inte borde hända och hon är bekymrad.

- Just den här avsaknaden av ledarskap och enhetschef tror jag är viktigt. Just nu så är det stiltje på allting, säger Margaretha Elfving.

Beslutet att privatisera har tidigare mött hård kritik av bland andra PRO-föreningen i Mullsjö och man menar att det väckt stor oro bland dom äldre i Mullsjö. Nu höjer alltså även anhöriga sina röster i protest. Droppen för Margaretha Elfving blev när hennes mor råkade ut för en hemsk fallolycka och rutinerna på äldreboendet inte fungerade alls.

- Min mamma föll ur sängen på natten och hon blev liggande, säger Margaretha Elfving.

Inte nog med att Margarethas mamma fick ligga länge på golvet eftersom det inte fanns någon larmmatta så dröjde det ända till dagen efter innan hon själv blev meddelad om vad som hade hänt hennes mor och då via ett meddelande till telefonsvararen. Det dröjde också till dagen efter innan läkare tillkallades trots att situationen var akut.

Margaretha Elfvings har nu skrivit ett brev till kommunen där hon pekar på att läget är mycket otryggt och att något måste hända snabbt.

- Jag vill peka på att det finns brister i organisationen och i rutinerna på hemmet nu eftersom det kan hända sådana här saker. Ska man ha en privat vård får man se till att det händer någonting snabbt. Men vi vet ju också att över sommaren händer ingenting och det kommer att gå långt fram i höst innan man har avgjort någonting. Det skapar väldigt mycket oro hos oss anhöriga.

Gun Nilsson är ordförande i omsorgsutskottet och säger att kommunen har inlett en utredning om fallolyckan.

- Ja, vi har ju tagit del av den inkomna anmälan. Det tar vi självklart på största allvar och kommer nogsamt att gå igenom allt som tas upp i skrivelsen. Vi kommer så småningom ställa svar på de frågor som ställs.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".