Sam Michana har koll på skräpet i Jönköping. Foto: Jonna Lahdensuo /SR
jönköping

Skräpet på gatorna ska mätas

Med en helt ny metod ska nu alla gamla glasspinnar och papper som slängs på marken kunna mätas i Jönköping och Huskvarna.

Under fyra veckor i sommar ska skräpet mätas och den som håller i det är studenten

Sam Michana på Tekniska högskolan i Jönköping är en av dom ansvariga för att mäta nedskräpningen.

- Vi använder oss av ett vanligt mäthjul som går en vanlig sträcka och kollar vad som finns på sträckan, säger Sam Michana.

På den fem meters sträcka som mäts ut undersöker man om det finns något skräp, av vilken sort skräpet är och hur mycket skräp det finns. Allt som ligger i rännstenen och på trottoarerna protokollförs noga och kategoriseras som till exempel metall eller plast.

Till skräpmätningen används inga maskiner utan endast ett tratidionellt mäthjul i kombinatione med papper och penna. Å när mätningen utomhus är fädrig är det dags att ta sig till en dator.

- Där har vi ett program där vi lägger in all information och sedan skickar vi det till SCB, säger Sam Michana.

Den här unika metoden att mäta skräp kommer från Statistiska centralbyrån, SCB, och när statistiken sammanställs där så kan man se var i jönköpings stadskärna och huskvarna cantrum det finns mest skräp och sedan undersöka vad det beror på. Ofta ligger de skräpiga plasterna nära en krog eller en affär, och då är det lätt att ta upp problemet med krögaren eller affärsinnehavaren. För det är viktigt att det är rent och fint runt om kring oss säger Sam Michana.

Man mår ju bättre när det är rent och fräsch och målet är att hitta områden som är mest nedskräpade, säger Sam Michana.

Jonna Lahdensuo
jonna.lahdensuo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".