midsommartrafiken

Så undviker du olyckorna

Ska man tro den dystra statistiken så kommer nio personer att dö i midsommartrafiken. Men lugn, bara lugn. Nyheterna har tipsen hur du undviker olyckorna.

Christer Folkesson som är regionordförande för Motorförarnas Helnykterhetsförbund, MHF, har flera tips:

- Det viktigaste är att planera vart man ska åka och att man har koll på tiden så man slipper köra in tid, för det kan man inte. Så låter man bli alkoholen och väntar till dess att den gått ur kroppen innan man sätter sig i bilen. Dessutom att man sover ordentligt och är utvilad, säger Christer Folkesson.

- Människor glömmer från år till år hur det är på vägarna och även om vi kört i många år så tänker vi inte på att trafiken tätnar och att  många som är ute på midsommar kanske inte är ute så mycket annars. Vana bilister möter ovana bilister.

Statistiken skrämmer: i snitt nio döda och mångdubbelt fler svårt skadade. Många ska iväg och många är stressade. Långa köer skapar irritation och trötta hjärnor skapar oväntade situationer.

Polisen kommer att satsa stora delar av sina resurser på att försöka förhindra olyckor under midsommarhelgen

- Det är ju en stor helg med mycket trafik så det kommer att vara mycket poliser synliga ute, säger trafikpolisen Hans Persson.

David Westh
david.west@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".