Fritt fram för fylleri. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix
Midsommarfirandet

Fritt fram för länets ungdomar att supa på Ölandscampingar

Till skillnad från många campingar som höjer åldersgränsen under midsommar - så har minimiåldern helt tagits bort på tre campingar i Köpingsvik, strax norr om Borgholm.

Öland är Mecka för många ungdomar från hela Småland och Blekinge under midsommarhelgen. När minimiåldern tas bort från campingarna så lockas många ungdomar som samlas för att supa och fira midsommar tillsammans.

- Vi ska umgås med allt underbart folk och så ska vi bara festa loss på midsommar!, säger en kille från Halmstad.

”Välkomna till ett förhoppningsvis ”lagom lugnt” midsommarfirande - ja så står det på hemsidan till en av Köpingsviks tillfälliga ungdomscampingar. Vanligtvis är detta en familjecamping men under midsommarhelgen är åldersgränsen borttagen.

Tvärtom är det på de flesta andra campingar nu under midsommar. Enligt en rundringning som P4 Kalmar gjort i Kalmar, Blekinge, Kronoberg och Jönköping finns det campingar som höjer sina åldersgränser för att slippa ta emot supande ungdomar under midsommarhelgen.

Andra campingar nekar ungdomar genom att betona att de är familjecampingar - och att det hela tiden är en bedömningsfråga vilka ungdomar som släpps in eller inte.

Jan Nilsson är ägare till en av ungdomscampingarna i Köpingsvik - här får ungdomarna dricka hur mycket alkohol de vill.

- Det är väl egentligen kutym i Sverige att det ska drickas överallt på midsommarhelgen. Alla Svensson och vem som helst dricker ju  rätt så mycket på midsommarhelgen, det ska ju bara vara så, säger Jan Nilsson.

Han ser inga problem med att ordna en ungdomscamping där det går ut på att supa.

- Nej, det är ju egentligen så att folk ska träffas och sen dricker de samtidigt. Det är frågan om de istället skulle vara på en massa olika ställen och dricka, för dricka kommer de ju göra i alla fall, säger Jan Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".