Röd och blank, men mångfaldigt besprutad. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Länet

Svenska jordgubbar är mångfaldigt besprutade

De ska vara svenska röda och glänsande. Kraven på midsommarjordgubbarna är höga. Samtidigt besprutas svenska jordgubbar mer än andra grödor i det svenska jordbruket.

Bitte Wilsson-sjöberg från Forserum är jordgubbsodlare och hon använder konventionella metoder. Och det handlar helt enkelt om att få jordgubbarna tillräckligt fina.

- Ska jag ha det på en marknad och kunna sälja friska fräscha bär så finns det vissa saker som jag måste hjälpa plantorna och bären med för att hålla sig fräscha. Jag vågar helt enkelt inte ta den chansningen.  Och det är heller inte kul att sälja en sån produkt. Jag vill inte köpa en sån produkt själv och jag vill sälja en sån produkt som jag själv skulle vilja köpa, säger Bitte Wilsson-Sjöberg.

Ingen vill alltså köpa gråa bär, tror Bitte Wilsson. I genomsnitt besprutas svenska jordgubbar mer än 6 gånger med kemiska bekämpningsmedel per säsong enligt naturskyddsföreningen.

Det är få odlare som väljer att odla ekologiskt och anledningen tycks vara att det är omöjligt att få jordgubbarna att överleva utan kemikalier.

Ekologiska odlingar dras med mellan 50 och 75 % förluster enligt Länsstyrelsen och i Jönköpings län finns inte längre några ekologiska odlare kvar.

Bitte Wilsson-Sjöberg använder i stor utsträckning biologiska bekämpningsmedel, men de räcker riktigt inte till. För att få jordgubbarna fina måste det till kemikalier. Något som jordgubbsodlaren Bitte Wilson-Sjöberg ser som ett nödvändigt ont.

- Allt man äter är ju i regel besprutat på något sätt. Det kommer vi ju inte undan med den produktion som finns. Och det är klart vi måste äta frukt och grönsaker i alla fall. Så är det ju, säger Bitte Wilsson-Sjöberg.

Repecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".