Flextronics granskas av DN

Flextronics, som nu varslar hundratals personer i Jönköpings län, är ett företag som konsekvent satsar på att flytta produktion till skatteparadis och låglöneländer. Det avslöjar tidningen Dagens Nyheter, som idag inleder en artikelserie kring Flextronics.
Flextronics är idag världens näst största legotillverkare av elektronik med en omsättning på 120 miljarder kronor och 80.000 anställda. Man tillverkar delar till tele- och elektronikbranschen och bland kunderna finns Ericsson, Motorola och Compaq. Det är ett amerikanskägt företag men med säte i Singapore, något som man tjänar skattemässigt på. I veckan köpte Flextronics sex företag med 5400 anställda av Telia och det samtidigt som man varslar tusentals personer om uppsägning på olika håll i landet. Förutom Vaggeryd och Skillingaryd handlar det om Visby, Katrineholm och Karlskrona. Totalt gör sig Flextronics av med tiotusentals anställda i Sverige och USA. Och företaget har skyllt på nedgången i IT-branschen, men som DN visar handlar det kanske mer om att jobben flyttas till låglåneländer och skatteparadis. Staden Tczew utanför Gdansk i Polen, dit en del av de svenska jobben ny flyttas, ligger i en skattefri zon där företaget helt slipper skatt i 10 år. Också i Ungern och Kina har Flextronics förhandlat sig till skattefrihet. I Sverige sker skatteplaneringen bland annat genom interna lån med höga räntor och valutaförluster mot USA, som dras av. Och enligt DN har företaget genom skatteplanering och flytt till skattebefriade zoner undvikit minst 200 miljoner i skatt på ett år. Och Flextronics har också en tuff inställning till sina anställda. Metallarna har 10 procent lägre lön än riksgenomsnittet, ungefär 90 kronor mot genomsnittet på 100. Och när man nu säger upp folk blir det inga avgångsvederlag och man kringgår också las-reglerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista