Länet

Låga vattennivåer trots dåligt väder

Trots att det finns semesterfirare som klagar på dåligt väder så räcker inte regnet som vi haft de senaste veckorna på långa vägar.

Det är fortfarande torrt i markerna. Och vattennivåerna i länet är låga. I Vetlanda kommun har man just nu infört visst förbud mot att bevattna med vatten från Emån.

Anna Nivfors är vattenregleringssamordnare på Vetlanda kommun.

- Det regnar inte tillräckligt mycket. Det gör inte att det blir blötare i marken, utan det är fortfarande väldigt torrt. Det kanske avdunstar lite mindre eftersom det är lite mindre sol och mindre värme. Men det har inte hjälpt till att fylla på magasinen utan de fortsätter att sjunka, säger Anna Nivfors.

Nu har Vetlanda kommun gått ut med ett första förbud, en av tre begränsningsregler som de har. Om det blir soligt framöver så finns det risk att de går in med fler begränsningsregler. 

- Då blir det bönder och så också som bevattnar sina grödor så då kan det bli tufft för dem, säger Anna Nivfors.

I Vetlanda finns det alltså än så länge vatten att dricka. Men de skurar som fallit i trakten har alltså inte hjälpt nämnvärt och nu sätter kommunen alltså in ett förbud för främst privatpersoner från att bevattna med vatten från Emån. Fortsätter det att vara torrt kommer ett totalt förbjudet att vattna från Emån, något som skulle drabba böndernas grödor.

Totalt i länet har regnet inte påverkat vattennivåerna något utan växter och grönska suger upp det mesta av regnvattnet. Bevattningstrycket har däremot minskat och därför kan man säga att läget har stabiliserats, men vattennivåerna är låga, både när det gäller grundvatten och sjöar och flöden.

Det gör att beredskapen för en solig och torr julimånad är dålig menar Anders Skarstedt på Länsstyrelsen.

- Kommer det en ny period av torr och varm väderlek så börjar man på en väldigt låg nivå, vilket gör att det snabbt kan bli betydligt allvarligare än det har varit. Om vi nu får en period med varmt så kommer det naturligtvis bli ännu mindre vatten i vattendragen, säger Anders Skarstedt på Länsstyrelsen.

Rebecka Montelius
rebecka.montelius@sr.se