Fortsatt hyresbråk i Habo

Det kommunla bostadsbolaget Habo Bostäder kräver en hyreshöjning på 287 kronor mer i månaden för en normalstor trea nästa år - och en stor del av det hyreskravet motiveras med att det kommunala energibolaget, Habo Energi, vill höja avgiften för fjärrvärmen som värmer upp stora delar av Habo bostäders bestånd. Men det är något som fått det kommunala energibolaget att slå bakut.
Habo Energis VD Krister Torkelsson säger till Nyheterna att man nämligen inte alls föreslagit några höjningar av fjärrvärmeavgiften till nästa år, och att avtalet med leverantören Vattenfall är förmånligt för hyresgästerna. Habo Bostäders VD Kennet Jansson vill inte precisera varför man vill höja hyran med 287 kronor för en normalstor trea med ''varmhyra'' (144 kronor för de som har ''kallhyra''), när andra bostadsbolag vill höja mellan 40 och 80 kronor i genomsnitt, men hävdar att höjningen behövs eftersom bland annat underhållet kräver pengar. Kennet Jansson säger vidare till Nyheterna att man inte sagt att halva höjningen beror på bränslekostnaden, utan säger att det är Hyresgästföreningens tolkning. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen inleds den 8 november.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".