Länet

Mer pengar till barnpsyk

Idag kom beskedet att regeringen satsar 215 miljoner kronor för att korta väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin i landet. Landstinget i Jönköpings län får 8 215 000 kronor.

Kristdemokratiska landstingsrådet Lisbeth Rydefjärd hoppas också att man ska kunna använda pengarna för mer förebyggande arbete. Att tidigare hitta dom barn och unga i länet som inte mår bra.

På flera håll i landet är det idag långa köer, ibland upp till ett halvårs väntetid, för att få hjälp inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

Men här i länet ser det något bättre ut. Enligt överläkare Johan Andréen på BUP är det väntetid på omkring en månad för att få hjälp här.

Han välkomnar mer pengar till verksamheten,och menar också att det idag finns ett stort mörkertal bland barn och unga, som han önskar att man skulle kunna nå.

För att klara det arbetet krävs mer kompetent personal, men det är ett stort problem idag, det finns inga att få tag på säger Johan Andréen.

Därför är han också något tveksam till hur en sån här engångssumma med statliga pengar ska kunna hjälpa till på sikt, även om man lyckas hitta personal.