Bilskojarna får betala miljoner

I dag föll domarna mot den stora liga med bl a nio Värnamobor, som hyrt bilar, som sedan sålts utomlands. Och det blev hårda straff och skadestånd på miljonbelopp för flera av de inblandade.
En 42-åring från Värnamo, som var en av ligans huvudmän, dömdes till ett år och 8 månaders fängelse av tingsrätten i Borås, där den här omfattande rättegången hållits. Värnamobon ska dessutom betala skadestånd på 1,2 miljoner kronor. Det är värdet på några av de bilar som mannen övertalade unga Värnamobor att hyra hos olika firmor. Bilarna kördes sedan till bland annat Kosovo, där de såldes. Totalt var nio personer från Värnamo kommun inblandade i ligan. Förutom 42-åringen så dömdes en 21-åring dömdes till fängelse, medan övriga klarade sig undan med villkorlig dom. Men de dömdes samtidigt att solidariskt betala stora skadestånd för de bilar som försvunnit. Det gäller bland annat två 19-åriga Värnamoflickor, som mot ersättning ställde upp som bulvaner och hyrde en bil. Det kostar nu flickorna 160.000 kronor i skadestånd.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".