Fackliga protester mot socialbesparingar

Facken i Jönköping reagerar nu efter politikernas planer på besparingar inom vård och omsorg i Jönköping. 50 miljoner ska sparas och nu vill facket veta vad medlemmarna ska prioritera bort i sitt arbete.
För att spara 50 miljoner fram till 2006, som planerna just nu är, det går inte utan att sänka ambitionsnivån, menar Karina Cronmarker, ordförande i Kommunals Jönköpingssektion. Därför kräver flera berörda fackliga organisationer nu att det görs en konsekvensbeskrivning av neddragningarna. Det är första gången facket reagerar så kraftigt på besparingsplaner i kommunen. - Politikerna måste berättar för oss vad det är vi inte ska göra, säger Karina Cronmarker. Hon menar att botten nu är nådd när det gäller nedskärningar och att dagens förslag kommer att få konsekvenser för vården. - Har man stressigt så hinner man till exempel inte gå ut med de äldre på äldreboendena, säger Karina Cronmarker. Politikerna i socialnämnden ska diskutera besparingarna på tisdag. Som Nyheterna tidigare berättat handlar det bland annat om att skjuta nya äldreboenden på framtiden. Men än har förvaltningen bara hittat 30 av de 50 miljonerna. De återstående 20 ska nu politikerna fundera över hur man ska spara in.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".