Länet

Vilka vägar och järnvägar ska prioriteras?

Snart väntar tuffa förhandlingar för regionpolitikerna i Jönköpings län.

I september möter de kollegor från fyra grannlän och det som står på spel är vilka vägar och järnvägar det ska satsas på framöver.

Enligt Göran Lindell, som är centerpartistisk ordförande för regionförbundet i Jönköpings län, är det en kamp som är viktig för allmänheten.

Det är regeringen som bett de sydöstra länen i Sverige att förhandla fram en lista över vilka vägar och järnvägar som ska prioriteras framöver.

Och i september så låser de ledande personerna för regionförbunden in sig på Victoria hotell i Jönköping för att försöka komma överens.

I Jönköpings län har man bestämt sig för att försöka lyfta fram bland annat Götalandsbanan, riksväg 31 vid Tenhult och delar av Riksväg 40.

Men förmodligen vill dom andra länen annorlunda och det kan bli fråga om kohandel med representanterna från Kronoberg, Kalmar, Blekinge och Östergötland.

Men trots att Jönköpings län kanske tvingas välja bort vägar så tror Göran Lindell att man tjänar på att komma överens med grannlänen. För tillsammans med dom bildar ju Jönköpings län en region som konkurrerar med alla andra regioner i Sverige, om pengar till vägar och järnvägar.